京都市立学校・幼稚園
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【学校教育目標】「夢に向かって、自らの未来を創造する子ども」〜なりたい自分に向かって努力する子〜

★5年!バケツ稲・中ぼしの様子を観察!(2019/07/12)

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★5年!バケツ稲・中ぼしの様子を観察!(2019/07/12)

今日で,中ぼし完了!
バケツ稲での中ぼしの様子を観察!

観察ポイントは,次の4点!

1)土の様子
2)分げつのようす
3)草丈
4)葉の色

中ぼしが終わった来週からのバケツ稲の成長がとっても楽しみです!

 ↓ by Google translation ↓

Today Nakaboshi has been completed !
Observe the hollow with bucket rice !
The observation points are the following 4 points !
・State of the soil
・Tiller condition
・Plant height
・Leaf color
I am looking forward to the growth of the bucket rice from the end of the decline of the center next week.

★5年!いきなり米づくりはかせになろう!(2019/07/12)

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★5年!いきなり米づくりはかせになろう!(2019/07/12)

 5年!いきなり米づくりはかせになろう!
 バケツ稲での米づくりにチャレンジしている子どもたち!

 今日は,デジタルコンテンツと副読本を使って,
 いきなり米づくりはかせになろう!
 をめあてに,米作りについてまとめました!

 農家の米作りとバケツ稲での米つくりのちがいにも気づいていきました!
 
 ↓ by Google translation ↓

Let's make rice suddenly !
Children trying to make rice with bucket rice !
Today, using digital content and a side reader,
Let's make rice suddenly !
While watching it, I put together rice making !
We also noticed the difference between farmers' rice production and bucket rice production !

★5年!バケツ稲!中干し!(2019/07/09)

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★5年!バケツ稲!中干し!(2019/07/09)

5年生!
人と環境の学習です!
5年生では,バケツでイネを育てています。
先日,バケツの中の水をすべて出して,土を干す作業をしています!
この作業を中干しといいます。
この作業は,バケツ稲だけではなく,一般の田んぼでもします!
この作業で,土の中に,空気中の酸素を取り込みます!
また,根をしっかり張らせて,丈夫な稲にします!
稲の生長にとって,この中干しという作業は,とても重要な作業です!
稲の様子を見て,今週末まで,中干しをしようと思います!

5th graders !
Learning about people and the environment!
The 5th graders are growing rice in buckets.
The other day, all of the water was dried.
This is a process called "Nakaboshi"
This process is not just for rice in a bucket, but is also used on normal rice fislds.
Through this process, the soil is aerated, allowing oxygen to enter.
Additionally, aeration of the soil helps the roots of the rice plants push through the loosered soil grow stronger !
The Nakaboshi process is very important for the growing of rice !
After inspecting the rice,we've decided to do Nakaboshi until this weekend !

★5年!もらってうれしい暑中見舞い完成!(2019/07/09)

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★5年!もらってうれしい暑中見舞い完成!(2019/07/09)

 もらってうれしい暑中見舞いが完成しました!
 ひとりひとりが工夫してデザインした暑中見舞い!
 すばらしいっ!

 ↓ by Google translation ↓

A nice summer greeting during the summer was completed !
A summer greeting designed by each person !
Wonderful !

★5年!野外活動・山の家の写真!(2019/07/09)

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★5年!野外活動・山の家の写真!(2019/07/09)

5年生の教室前のろうかに,野外活動(花背山の家)の時の写真を掲示しました!
個人懇談の時に見ていただき,購入申し込みの準備をしてください!

We posted photos of our outdoor activities(from the Hanase Mountain Lode) outside of tht fifth grade classrooms!
When you come to visit,please taje a look.
Applications for purchase orders of the photos from the event will be coming soon !

★5年!暑中見舞い,完成!(2019/07/08)

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★5年!暑中見舞い,完成!(2019/07/08)

 もらってうれしい暑中見舞いをデザインしよう!

 今日,完成させました!

 ひとりひとりの工夫が,キラリ!と光る,ステキな作品が誕生しました!

 ↓ by Google translation ↓

Let's design a happy summer greeting!
I finished it today!
Many wonderful works were born !

★5年!バケツ稲・中ぼし!(2019/07/08)

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★5年!バケツ稲・中ぼし!(2019/07/08)

 今日,中ぼし をしました!

 中干し作業とは!

 分けつが終わるころ,稲の茎の数が,15本程度に増えるか,草丈が50センチくらいになったところ,いったんバケツの中の水をぬいて土をかわかす作業のことです!
 中干しの主目的は,土の中の有毒なガスをぬいて,空気中の酸素をとりこむことにあるそうです!
 また,土が乾燥すると稲の根の活力が高まり,根が水を求めてのびるので,丈夫な稲が育つのです!
 つまり、バケツの中いっぱいに地下に根がはり、穂が出ても倒れにくい丈夫な稲に育つのだそうです!

 ↓ by Google translation ↓

Today, I did Nakaboshi !
What is Nakaboshi ?
When the tilling is over, the number of stems of rice increases to about 15 or when the plant height becomes about 50 cm, it is the work of once removing the water in the bucket to change the soil!
The main purpose of drying inside is to remove the toxic gas in the soil and take in oxygen in the air!
In addition, when the soil dries up, the vitality of the rice roots increases and the roots grow in search of water, so strong rice grows.
In other words, it is said that it will grow into a strong rice that is rooted underground completely inside a bucket and hard to fall even if ears come out!


★5年!バケツ稲!背丈70cm!(2019/07/08)

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★5年!バケツ稲!背丈70cm!(2019/07/08)

 バケツ稲の最近の成長には,目を見張るものがあります!

 背丈の平均が,70センチ!
 グングン,たくましくなっています!

 よしっ!

 中ぼし

 をするぞっ!

 ↓ by Google translation ↓

The recent growth of bucket rice is astonishing !
Average height is 70 cm! It's growing very hard !
Good !
Nakaboshi
I will do it !

★5年!ブラインシュリンプだっ!(2019/07/08)

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★5年!ブラインシュリンプだっ!(2019/07/08)

 生き物を飼育している教室の前を通るのは,とっても楽しいです!
 とってもたくさんの学びがあります!

★あれ? いつの間に!
★これって,いつからあった???
◇ん〜と・・・忘れた!
★これ,何か知ってる?
◇これは,メダカのエサにするもの!
★うんうん! シーモンキーだな!
◇シーモンキー? 何それ???

私がこの生物と初めて出会ったのは,1971年,今から48年前!
 いまアメリカでスゴ〜イ人気!
 タイムカプセルにのってきた!
 といった広告の謳い文句,そして,怪しくも超インパクトのあるパッケージイラストで販売されていた,「シーモンキー」という商品名でうられていたものでした!
 このシーモンキーとは,ブラインシュリンプ(アルテミア)という小エビを品種改良したもの。
 今も,シーモンキーとして子ども向け飼育キットとして売っているし,熱帯魚の餌としては,ブラインシュリンプとして売っています。
 とんでもなく摩訶不思議な生物で,卵は乾燥したまま何年も耐えられるようになっていて,海水に入れると,なんと!一日ほどで孵化するのです!
 48年前の飼育していた当時の感動と興奮は,今もリアルに覚えています!

 5年生では,このブラインシュリンプをメダカの稚魚の餌として孵化させているのです!メダカの稚魚が,ブラインシュリンプが卵から孵化して,体にぶら下げている栄養がたくさん詰まっているオレンジ色のヨーサックという袋を食べることによって,驚異的な速度で成長していくのです!
 メダカの稚魚もはじめは,ヨーサックをお腹に持っています。ヨーサックとは,孵化した直後の生物がもっている栄養満点袋のことです。しばらくはこのヨーサックの栄養で生存できます。

 5年生のメダカの飼育方法は,すぱらしいっ!

 ↓ google translation ↓
 
I first met this creature in 1971, 48 years ago!
Now in America, it's great!
I came to the time capsule!
Such admirable complaints of advertising, and it was sold in a package illustration with a suspicious but super-impact, had been sold under the brand name "Sea Monkey"!
This sea monkey is a breed modified shrimp shrimp (Artemia).
Even now, it is sold as a breeding kit for children as a sea monkey, and as a bait for tropical fish, it is sold as a brine shrimp.
It is an amazing creature, and eggs are dried and can endure for many years. It will hatch in about a day!
The excitement and excitement of the 48 years ago when I was rearing now remembers realistically!

In the 5th grade, this brine shrimp is hatched as a bait for medaka ! The medaka fry grows at an astonishing rate by eating a bag called orange yossac, which is bred from the eggs and filled with plenty of nutrients hanging from the body!
The medaka fry also has a yosak at the beginning. A jossack is a nutritive bag possessed by the creature immediately after hatching. For a while, you can survive with this Yosak's nutrition.

The 5th grade medaka breeding method is amazing!

★5年!暑中見舞いをデザインする!(2019/07/05)

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★5年!暑中見舞いをデザインする!(2019/07/05)

 昨日から,5年生のクラスに,カナダからの聴講生がきています!
 話せる言語は,日本語,英語,フランス語!
 今日の授業での会話!
 彼女がシロクマの暑中見舞いの模写をしていたので・・・

★シロクマを書いてるんだ。
★シロクマは,white bear,っていうんだよね!
◇ん??? いわないよ。
★シロクマは,白い熊だから,white bearだよね!
◇white bear なんて,いうなんていないよ!
◇polar bear だよ。
★どういこと?
◇寒いところ,北極の熊だから,polar bear だよ!
★そうか!シロクマは,white bear なんて,いわなくて,polar bear っていうんだね。
(君のおかけで,またかしこくなりそうです!ありがとう!)

 ↓ by Google translation ↓

From yesterday, in the 5th grader class, a listening student from Canada has come!
Languages spoken are Japanese, English and French!
Conversation in today's class!
Because she was copying the polar bear's summer greeting ...

★ You'm writing a polar bear.
★ A polar bear is a white bear!
◇ Hm? ? ? I do not say.
★ A polar bear is a white bear, so it's a white bear!
WhiteThere is no such thing as a white bear!
◇ It is a polar bear.
★ What's wrong?
Cold place, polar bear because it is polar bear!
★ OK! A polar bear does not say a white bear, but a polar bear.


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